Akreplerin tehlikeli olduğu zamanlar

Akreplerin tehlikeli olduğu zamanlar
Daha hareketli oldukları geceleri ve sıcakta, sokmaya daha çok isteklidirler. Akrepler, ancak rastgele dokunulduklarında ya da üzerlerine basıldığında,  kendilerini tehlikede hissettikleri zamanlarda sokarlar. İlaçlama akreplerin önlenmesinde en önemli faktördür. Yer yatağında uyuyanların uykudaki hareketi yatağa kadar gelmiş olan akrep için savunulması gereken düşmanca bir harekettir. Henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan yeni doğanlarda ve alerjik bünyeli çocuk ve yetişkinlerde zehirli ve az zehirli  akrep türlerinin sokma yerinin konum ve önemine bağlı olarak her zaman bir risk vardır. Risk altında olanlar daha çok açık alanlarda akreplerin saklandığı  taşları ters yüz edip onları açığa çıkararak kendilerini savunmaya sevk eden kişilerdir. Özellikle yaz aylarında piknik yapanların biraz daha dikkatli  olmalarında sağlık açısından yarar vardır. Uzmanları dışında akreplerin türlerini tespit etmek ve zehirli zehirsiz diye nitelendirmek kolay olmadığı için  akrep sokmalarında ihmal etmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Akrep sokmaları her zaman hayati öneme sahip olup vakit geçirilmeden kesinlikle  bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca evde akrep ilaçlama hizmeti alınması kaçınılmazdır.


Akrepler ne ile beslenirler?


Geceleri aktif olan akrep çeşitleri yırtıcı ve yağmacı tabiatlı olmakla birlikte, avlanmada uzmanlaşmamış ve yemek konusunda titiz olmayan hayvanlardır. Havadan ve yerden gelen titreşimlerle algıladıkları avlarını, peşine düşmek yerine, sabırlı bir şekilde pusuda bekleyerek avlarlar. Başlıca besinleri  eklem bacaklılar olup, daha çok böcekler, örümcekler ve kırkayaklardır. Ayrıca büyük akrepler, küçük yılanları, kertenkele ve fareleri dahi yiyebilir .  Yamyamlık, akreplerde sıklıkla görülmektedir. Avlarını kıskaçlarıyla yakalayarak sıkan ve kuyruğunu avına uzatarak sokan akrep, zehri ile böcekleri hemen  öldürür. Akrepler, ne kadar zehir enjekte edeceklerini avlarına göre belirleyebilir.
Büyük kıskaçlara sahip akrepler, küçük avlarını güçlü kıskaçlarını  kullanarak öldürürken, ince ve zayıf kıskaçlı akrepler avlarını yakalar, çok etkili zehirlerini kullanarak avı sokar ve felç ederek öldürür. Birinci  bacakların altındaki boşlukta bulunan keliserini avına tamamen yerleştirir. Tükürük ve sindirim enzimleri salgılayarak dokuları sıvılaştırıncaya kadar  bekler ve oluşan sıvıyı emer. Soğukkanlı hayvanlar arasında metabolik hızları en düşük hayvanlar olduğu için az yiyecekle yetinebilir ve aylarca hatta iki  yıl kadar uzun bir süre açlığa dayanabilirler. Besinlerden aldığı sıvıdan dolayı uzun süre susuz da yaşayabilirler. Akrep görülen mekanlarda profesyonel böcek ilaçlama firmaları tarafından kalıcı akrep ilaçları kullanılarak etkili bir ilaçlama yapılması akreplerden korunmak için en doğru harekettir.

Yorumlar